Funckja generująca.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

Funckja generująca.

Post autor: matematyka464 »

Wyznacz funkcję generującą dla ciągu \(\displaystyle{ 0,1,2^2, 3^3 ,...}\)
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Funckja generująca.

Post autor: jutrvy »

Jeśli chodzi o funkcję tworzącą, to wygląda ona tak:

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}nx^n}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Funckja generująca.

Post autor: yorgin »

jutrvy, Twoja funkcja tworząca generuje ciąg \(\displaystyle{ a_n=n}\).
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Funckja generująca.

Post autor: jutrvy »

No doobra... litróweńka - to powinno być tak:

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}n^nx^n}\).

Może być?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Funckja generująca.

Post autor: yorgin »

Ja raczej domyślam się, że chodzi o jakąś zwartą postać dla tej funkcji, jak to zwykle się robi...
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

Funckja generująca.

Post autor: matematyka464 »

problem jest taki, że ja nie wiem o co chodzi
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Funckja generująca.

Post autor: Medea 2 »

Gdyby taka funkcja miała zwartą postać, to pewnie już by wylądowała na

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A000312
. Skąd masz to zadanie?
ODPOWIEDZ