Układanie słów ze zdań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Mysza1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

Układanie słów ze zdań

Post autor: Mysza1920 »

Ile słów (mających sens lub nie) można ułożyć ze wszystkich liter słowa:
a) FUNKCJA b) MINIMUM


Proszę o pomoc bo jestem zielony z tego :/
Jeżeli ktoś miałby czas to jakoś wytłumaczyć byłoby super a jeżeli nie proszę o same rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układanie słów ze zdań

Post autor: Kacperdev »

a) wszystkie litery są różne więc pytanie ogranicza się do pytania na ile sposobów moge przestawiać literki. Słowo klucz: permutacje bez powtórzeń.

b) to samo tylko tylko z powtórzeniami.
Mysza1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

Układanie słów ze zdań

Post autor: Mysza1920 »

Źle zrozumiałem. Czyli w pierwszym przypadku będzie:

1. \(\displaystyle{ 7!=42}\) ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, o 20:49 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układanie słów ze zdań

Post autor: Kacperdev »

Tak. Tylko \(\displaystyle{ 7!=5040}\)
Mysza1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

Układanie słów ze zdań

Post autor: Mysza1920 »

Czyli rozwiązanie punktu a.\(\displaystyle{ 7!=42}\) jest zły?

Bo nie wiem jak Ci wyszło \(\displaystyle{ 7!=5040}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układanie słów ze zdań

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ 7!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7}\)
Mysza1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

Układanie słów ze zdań

Post autor: Mysza1920 »

MINIMUM -

\(\displaystyle{ 3!*2!= 12}\)

Rozwiązanie to? \(\displaystyle{ \frac{7!}{12}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Układanie słów ze zdań

Post autor: bakala12 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ