Ilosc rozwiazan rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Ilosc rozwiazan rownania
Ile jest calkowitoliczbowych nieujemnych rozwiazan rownania :
\(\displaystyle{ a + b + c + d = 12}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d \le 5}\).
Proszę o pomoc.
Przy podobnych zadaniach tworzyłem zazwyczaj zmienne pomocnicze po czym stosowałem kombinację ale z tym nie wiem co mam zrobić
\(\displaystyle{ a + b + c + d = 12}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d \le 5}\).
Proszę o pomoc.
Przy podobnych zadaniach tworzyłem zazwyczaj zmienne pomocnicze po czym stosowałem kombinację ale z tym nie wiem co mam zrobić
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ilosc rozwiazan rownania
Jakie sumy spełniające założenie wynoszą 12?
Składające się z liczb:
5,5,2,0
5,5,1,1
5.4,3,0
5,4,3,1
5,3,3,1
5,3,2,2
4,4,4,0
4,4,3,1
4,4,2,2
4,3,3,2
3,3,3,3
Teraz wystarczy dla każdego układu policzyć ilość permutacji i je zsumować otrzymując liczbę rozwiązań.
Składające się z liczb:
5,5,2,0
5,5,1,1
5.4,3,0
5,4,3,1
5,3,3,1
5,3,2,2
4,4,4,0
4,4,3,1
4,4,2,2
4,3,3,2
3,3,3,3
Teraz wystarczy dla każdego układu policzyć ilość permutacji i je zsumować otrzymując liczbę rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Ilosc rozwiazan rownania
kerajs, źle Ci się wydaje
hasło kluczowe to "Funkcje generujące"
dla \(\displaystyle{ a}\) możemy wybrać wartości od 0 do 5, tak samo dla każdej pozostałej stąd mamy:
\(\displaystyle{ \left(z^0+z^1+z^2+z^3+z^4+z^5\right)^4}\)
potęgi reprezentują tu wartości a potęga 4 dlatego że dla każdej zmiennej mamy ten sam wybór, po przemnożeniu wszystkiego (co można zrobić np. wolframem: ... 5E5%29%5E4) patrzymy na współczynnik przy \(\displaystyle{ z^{12}}\) bo taka suma nas interesowała (w wolframie patrz na "expanded form"), wychodzi 125 ale przy zadaniach tego typu akceptowalną odpowiedzią jest taki zapis:
\(\displaystyle{ \left(z^0+z^1+z^2+z^3+z^4+z^5\right)^4 \quad \left[z^{12}\right]}\)
to znaczy dokładnie tyle że chodzi nam o ten współczynnik w kwadratowych nawiasach z podanego wyrażenia
hasło kluczowe to "Funkcje generujące"
dla \(\displaystyle{ a}\) możemy wybrać wartości od 0 do 5, tak samo dla każdej pozostałej stąd mamy:
\(\displaystyle{ \left(z^0+z^1+z^2+z^3+z^4+z^5\right)^4}\)
potęgi reprezentują tu wartości a potęga 4 dlatego że dla każdej zmiennej mamy ten sam wybór, po przemnożeniu wszystkiego (co można zrobić np. wolframem: ... 5E5%29%5E4) patrzymy na współczynnik przy \(\displaystyle{ z^{12}}\) bo taka suma nas interesowała (w wolframie patrz na "expanded form"), wychodzi 125 ale przy zadaniach tego typu akceptowalną odpowiedzią jest taki zapis:
\(\displaystyle{ \left(z^0+z^1+z^2+z^3+z^4+z^5\right)^4 \quad \left[z^{12}\right]}\)
to znaczy dokładnie tyle że chodzi nam o ten współczynnik w kwadratowych nawiasach z podanego wyrażenia
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ilosc rozwiazan rownania
Moim zdaniem sposób który podałeś nie jest szybszy wtym zadaniu. Pisemne mnożenie i porządkowanie wielomianu jest czasochłonne, a samo szukanie współczynników przy \(\displaystyle{ z ^{12}}\) sprowadza się do znalezienia permutacji między odpowiednimi potęgami czyli do wypisania układów wykładników .
Ps. W piątym układzie zamiast \(\displaystyle{ 5,3,3,1}\) ma być \(\displaystyle{ 5,3,2,1}\).
Ps. W piątym układzie zamiast \(\displaystyle{ 5,3,3,1}\) ma być \(\displaystyle{ 5,3,2,1}\).
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Ilosc rozwiazan rownania
dobrze, to rozwiąż to samo ale ze zmienioną treścią:
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + \ldots + x_{10} = 31\\
x_3 \in \{2,3,5\}\\
x_5, x_6 > 4\\
x_8 \le 2}\)
powodzenia w wypisywaniu, a funkcja generująca działa dokładnie tak samo
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + \ldots + x_{10} = 31\\
x_3 \in \{2,3,5\}\\
x_5, x_6 > 4\\
x_8 \le 2}\)
powodzenia w wypisywaniu, a funkcja generująca działa dokładnie tak samo
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ilosc rozwiazan rownania
@Gouranga,
Jak się często w takich dyskusjach zdarza problem znika jeśli ustali sie co dla oponentów jest przedmiotem sporu. Ja , i sądząc po Twoim pierwszym poscie także Ty, ustosunkowywałem sie do szybkości rozwiązywania tego konkretnego zadania.
Jak się często w takich dyskusjach zdarza problem znika jeśli ustali sie co dla oponentów jest przedmiotem sporu. Ja , i sądząc po Twoim pierwszym poscie także Ty, ustosunkowywałem sie do szybkości rozwiązywania tego konkretnego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Ilosc rozwiazan rownania
kerajs, no właśnie ja podałem sposób na ten typ zadań a nie na konkretny przykład
ale to normalne zważywszy na fakt, że jestem informatykiem, informatyk nigdy nie napisze programu Destroy Bagdad, napisze program Destroy City i poda Bagdad jako konkretny przykład
ale to normalne zważywszy na fakt, że jestem informatykiem, informatyk nigdy nie napisze programu Destroy Bagdad, napisze program Destroy City i poda Bagdad jako konkretny przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Ilosc rozwiazan rownania
A czy poprawnym będzie rozwiązanie \(\displaystyle{ {15 \choose 3} - 4 * {10 \choose 3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ilosc rozwiazan rownania
Mało brakowało, abyś napisał najprostsze rozwiązanie w tym temacie.mdcbnmw2000 pisze:A czy poprawnym będzie rozwiązanie \(\displaystyle{ {15 \choose 3} - 4 * {10 \choose 3}}\) ?
\(\displaystyle{ \binom{15}3-4\cdot\binom93+\binom42\cdot\binom33=455-336+6=125.}\)
Rozwiązanie Kerajsa jest dość pracochłonne, a rozwiązanie Gourangi chyba niepełne (nie dopatrzyłem się metody znajdowania odpowiedniego wyrazu wielomianu).
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Ilosc rozwiazan rownania
norwimaj, odpowiedni współczynnik znajdujemy rozwijając wyrażenie i porządkując je ale nie trzeba tego robić, wystarczy podanie odpowiedzi który współczynnik z jakiej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ilosc rozwiazan rownania
A dlaczego nie wystarczy po prostu odpowiedź, że chodzi o liczbę całkowitoliczbowych, nieujemnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ a + b + c + d = 12,}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d \le 5 ?}\)Gouranga pisze:wystarczy podanie odpowiedzi który współczynnik z jakiej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Ilosc rozwiazan rownania
norwimaj, bo nie wiemy ile ich jest natomiast wiemy jaki jest współczynnik przy \(\displaystyle{ z^{12}}\) w tym wielomianie (wiemy = jesteśmy w stanie to obliczyć), nie trzeba przemnażać tego do konkretnej liczby ręcznie ale można się posłużyć odpowiednim do tego programem.