Na ile sposobów można przedstawić liczbę \(\displaystyle{ 3 ^{12}}\) w postaci \(\displaystyle{ a \cdot b \cdot c}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są naturalne oraz \(\displaystyle{ a< 3^{3}, b< 3^{7}, c<3^{7}}\)
Z czego się robi takie zadania ?
(jestem na pierwszym roku studiów)
Na ile sposobów można przedstawić liczbe 3^12
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Na ile sposobów można przedstawić liczbe 3^12
Na tyle, na ile \(\displaystyle{ 12}\) przedstawia się w postaci sumy \(\displaystyle{ A+B+C}\) gdzie \(\displaystyle{ A<3, \ B<7, \ C<7}\) (pomyśl dlaczego tak jest).
Reszta to proste przeliczenia: \(\displaystyle{ A=1}\), to możliwe \(\displaystyle{ (B,C)}\) to ??. Dalej sam.
Reszta to proste przeliczenia: \(\displaystyle{ A=1}\), to możliwe \(\displaystyle{ (B,C)}\) to ??. Dalej sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
Na ile sposobów można przedstawić liczbe 3^12
Czyli, jeśli \(\displaystyle{ P(n,k)}\) to liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników, to szukana liczba w zadaniu będzie równa: \(\displaystyle{ P(12,2)+P(11,2)+P(10,2)+P(9,2) ?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Na ile sposobów można przedstawić liczbe 3^12
Nie kombinuj z wzorkami (chyba, że je potrafisz uzasadnić). Te wszystie możliwości liczy się na palcach.
Co w Twoim wzorku szuka \(\displaystyle{ P(12,2)}\) ?
Co w Twoim wzorku szuka \(\displaystyle{ P(12,2)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Na ile sposobów można przedstawić liczbe 3^12
Po pierwsze, w tym zadaniu kolejność czynników w iloczynie jest istotna. \(\displaystyle{ 3^1\cdot3^5\cdot3^6}\) i \(\displaystyle{ 3^1\cdot3^6\cdot3^5}\) liczymy jako dwa różne iloczyny.realityoppa pisze:Czyli, jeśli \(\displaystyle{ P(n,k)}\) to liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników, to szukana liczba w zadaniu będzie równa: \(\displaystyle{ P(12,2)+P(11,2)+P(10,2)+P(9,2) ?}\)
Po drugie, zapominasz o warunkach: \(\displaystyle{ B<7, C<7.}\)
Pewnie \(\displaystyle{ P(12,2)}\) stara się szukać trójek \(\displaystyle{ (0,B,C),}\) gdzie \(\displaystyle{ B+C=12.}\)a4karo pisze: Co w Twoim wzorku szuka \(\displaystyle{ P(12,2)}\) ?