Ile jest liczb naturalnych w przedziale \(\displaystyle{ [1,10000]}\) takich, ze nie sa ani kwadratem ani szescianem zadnej liczby naturalnej.
Jak opisac warunek na kwadrat i szczescian?
Zasada wlaczen i wylaczen
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
Zasada wlaczen i wylaczen
Czyli jesli chodzi o kwadrat to robié:
A- ilosc liczb które sa kwadratami liczby 10000
\(\displaystyle{ |A|: 10000=x^2}\)
\(\displaystyle{ 100=x}\)
czyli jest \(\displaystyle{ 100}\) takich liczb?
A- ilosc liczb które sa kwadratami liczby 10000
\(\displaystyle{ |A|: 10000=x^2}\)
\(\displaystyle{ 100=x}\)
czyli jest \(\displaystyle{ 100}\) takich liczb?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zasada wlaczen i wylaczen
Jest \(\displaystyle{ 100}\) liczb będących kwadratami. Dalej od \(\displaystyle{ 10000-100}\) trzeba odjąć ilość liczb będących sześcianami. Na koniec dodać ilość liczb, które są zarówno kwadratem jak sześcianem.