Ile róznych liczb podzielnych przez 25 mozna otrzymac, poprzez przestawienie cyfr w liczbie \(\displaystyle{ 88 \ 182 \ 834 \ 594}\)?
Zacząłem to rozwiązywać w taki sposób:
Ile wszystkich liczb?
\(\displaystyle{ \frac{11!}{4!2!} = 831600}\)
Liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 25}\) gdy jej dwie ostatnie cyfry to \(\displaystyle{ 00, 25, 50, 75}\)
O ile się nie mylę to jedyna możliwość w przypadku tej liczby to na końcu \(\displaystyle{ 25}\). I tu moje pytanie jak to obliczyć?
ile liczb przez przestawienie cyfr
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
ile liczb przez przestawienie cyfr
Mam więc 2 pomysły.
Pierwszy:
\(\displaystyle{ 9!}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ 6\cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1}\)
Czy dobrze kombinuje?
Pierwszy:
\(\displaystyle{ 9!}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ 6\cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1}\)
Czy dobrze kombinuje?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, o 17:59 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
ile liczb przez przestawienie cyfr
W pierwszym poście pięknie skorzystałeś ze wzoru na permutacje z powtórzeniami. Teraz go wykorzystaj. Skoro \(\displaystyle{ 25}\) wrzucamy na sztywno na koniec w permutacjach, to w ogóle nie będa się liczyć.
\(\displaystyle{ \frac{9!}{4!2!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9!}{4!2!}}\)