Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
Flakez
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sty 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Flakez »
Witam,
W jaki sposób rozwiązać rekurencje linową nie mając podanych warunków początkowych :
\(\displaystyle{ a_{n+1}=2a_{n}+3a _{n-1}}\) ?
rozwiązując dalej :
\(\displaystyle{ q^{2} - 2q - 3 = 0
q _{1} = -1 , q_{2} = 3
A_{n} = A(-1) ^{n} + B(3)^{n}}\)
Dochodzę do tego miejsca i nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ a _{0} i a_{1}}\)
Za pomoc dzięki
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
Nie wyznaczysz, taka jest odpowiedz i koniec zadania