Ile jest permutacji, których pierwsz l. jest wieksza od 2

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Oleszko12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 11 razy

Ile jest permutacji, których pierwsz l. jest wieksza od 2

Post autor: Oleszko12 »

Ile jest permutacji zbiorów od 1 do 10, których pierwsza liczba jest większa od 2, a ostatnia mniejsza od 9.

\(\displaystyle{ 10!}\)- liczba wszystkich permutacji zbiorów

\(\displaystyle{ 10!-2 \cdot 9!-2 \cdot 9!+4 \cdot 8!}\)

Nie rozumiem co się tu dzieje.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Ile jest permutacji, których pierwsz l. jest wieksza od 2

Post autor: kropka+ »

Od wszystkich permutacji odejmujesz te, które na początku mają \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ 2}\) a reszta liczb w dowolnej kolejności, czyli odejmujesz \(\displaystyle{ 2 \cdot 9!}\). Następnie odejmujesz te, które na końcu mają \(\displaystyle{ 9}\) lub \(\displaystyle{ 10}\) a reszta w dowolnej kolejności, czyli znów odejmujesz \(\displaystyle{ 2 \cdot 9!}\). Ponieważ dwukrotnie odjęłaś permutacje postaci \(\displaystyle{ (1...9),(2...9),(1...10),(2...10)}\) to musisz dodać \(\displaystyle{ 4 \cdot 8!}\).
Awatar użytkownika
Oleszko12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 11 razy

Ile jest permutacji, których pierwsz l. jest wieksza od 2

Post autor: Oleszko12 »

Dzięki
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Ile jest permutacji, których pierwsz l. jest wieksza od 2

Post autor: Gouranga »

Gdybyś chciała to przećwiczyć lub szukała przykładów zadań to szukaj pod hasłem "metoda włączania i wyłączania"
ODPOWIEDZ