Cześć,
Mam takie zadanie:
Wyprowadź jawną postać funkcji f(n)
\(\displaystyle{ f(n) = \sum_{k = 1}^{n} \lceil log _{2} k \rceil}\)
To znaczy, że do jakiej postaci mam doprowadzić tą funkcję?
Pytanie kontrolne: czy postać ogólna ciągu rekurencyjnego to taka postać, która nie używa wywołań rekurencyjnych?
Z góry dziękuję za pomoc!
Postać jawna i ogólna - co to jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Postać jawna i ogólna - co to jest?
A co w tym wzorze jest tajnego?
Pytanie kontrolne mnie rozwaliło.
Mój opis jest bardziej czytelny niż pytanie kontrolne!
Co do tej sumy ładnie się rozpisuje:
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}1\rceil=0}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}2\rceil=1}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}3\rceil=2}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}4\rceil=2}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}5\rceil=3}\)
....................................................
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}8\rceil=3}\)
....................................................
Widać jak to biegnie....
Pytanie kontrolne mnie rozwaliło.
Mój opis jest bardziej czytelny niż pytanie kontrolne!
Co do tej sumy ładnie się rozpisuje:
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}1\rceil=0}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}2\rceil=1}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}3\rceil=2}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}4\rceil=2}\)
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}5\rceil=3}\)
....................................................
\(\displaystyle{ \lceil lg_{2}8\rceil=3}\)
....................................................
Widać jak to biegnie....
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Postać jawna i ogólna - co to jest?
Też mnie to dziwi. W treści jest jeszcze informacja, że postać jawna powinna być bez znaku sumy.A co w tym wzorze jest tajnego?
Tzn? Chodzi mi o to, że nie jestem pewien definicji wyrażenia postać ogólna i chciałbym, aby ktoś potwierdził moją definicję lub mnie poprawił.Pytanie kontrolne mnie rozwaliło.
Czyli jak mamy postać rekurencyjną ciągu arytmetycznego \(\displaystyle{ a(n) = a(n-1) + r}\) to czy postać ogólna to \(\displaystyle{ a(n) = a_{1} + (n - 1)r}\) (bo nie używamy wywołań rekurencyjnych)?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Postać jawna i ogólna - co to jest?
No z tym ostatnim zdaniem mogę się pogodzić jest dla mnie jasne
Pokazałem ci drogę jak możesz ten ciąg zwinąć nie używając znaku sumy
Zobacz ile jest jedynek dwójek trójek i zliczaj to jakoś
Pokazałem ci drogę jak możesz ten ciąg zwinąć nie używając znaku sumy
Zobacz ile jest jedynek dwójek trójek i zliczaj to jakoś