Na ile sposobów można zbudować sumę.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: komputer :)
- Podziękował: 5 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
Na ile sposobów można zbudować sumę mając do dyspozycji tylko liczby: 1, 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: komputer :)
- Podziękował: 5 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
Nie mam podane ile składników.
Mam podaną liczbę np 7.
I dla 7 rozwiązanie będzie takie:
Dla składników: \(\displaystyle{ 2 2 2 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!}=4}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 2 2 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{5!}{3!*2!}=10}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 2 1 1 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{6!}{5!}=6}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 1 1 1 1 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ 1}\)
Czyli w sumie \(\displaystyle{ 4+10+6+1=21}\)
Da się jakoś uniwersalny wzór na to znaleźć?
Mam podaną liczbę np 7.
I dla 7 rozwiązanie będzie takie:
Dla składników: \(\displaystyle{ 2 2 2 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!}=4}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 2 2 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{5!}{3!*2!}=10}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 2 1 1 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{6!}{5!}=6}\)
Dla składników \(\displaystyle{ 1 1 1 1 1 1 1}\)
\(\displaystyle{ 1}\)
Czyli w sumie \(\displaystyle{ 4+10+6+1=21}\)
Da się jakoś uniwersalny wzór na to znaleźć?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
Wyda mi się że tu trzeba pojechać funkcjami tworzącymi:
\(\displaystyle{ (1+x+x^2)^k(1+x)^k=n}\)
I współczynnik przy \(\displaystyle{ x^n}\)
\(\displaystyle{ (1+x+x^2)^k(1+x)^k=n}\)
I współczynnik przy \(\displaystyle{ x^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1588
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
arek1357, pomysł ok ale w wykładnikach powinny być k i l bo niekoniecznie będzie ich tyle samo a do tego wybór dwójek wystarczy rozpatrzyć do 3, jedynek do 7
\(\displaystyle{ \left(z^0 + z^1 + z^2\right)^3 \left(z^0 + z^1\right)^7 \left[z^7\right]}\)
\(\displaystyle{ \left(z^0 + z^1 + z^2\right)^3 \left(z^0 + z^1\right)^7 \left[z^7\right]}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
Masz racje że nie będzie tyle samo lecz może to iść nawet do nieskończoności ponieważ wyższe współczynniki nie mają wpływu na wynik, dlatego potęgą się nie bardzo przejmowałem
a poza tym rozszerzyłem rozumowanie do dowolnej liczby \(\displaystyle{ n}\)
a poza tym rozszerzyłem rozumowanie do dowolnej liczby \(\displaystyle{ n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Na ile sposobów można zbudować sumę.
Zadanie jest raczej proste:
\(\displaystyle{ n+1}\) można uzyskać albo z \(\displaystyle{ n}\) dodając 1 albo z \(\displaystyle{ n-1}\) dodając 2.
Jeżeli \(\displaystyle{ M_n}\) oznacza liczbę sposobów na uzyskanie sumy \(\displaystyle{ n}\), to co wynika z powyzszego rozumowania?
\(\displaystyle{ n+1}\) można uzyskać albo z \(\displaystyle{ n}\) dodając 1 albo z \(\displaystyle{ n-1}\) dodając 2.
Jeżeli \(\displaystyle{ M_n}\) oznacza liczbę sposobów na uzyskanie sumy \(\displaystyle{ n}\), to co wynika z powyzszego rozumowania?