Podaj dowody kombinatoryczne następujących tożsamości.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Oleszko12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 11 razy

Podaj dowody kombinatoryczne następujących tożsamości.

Post autor: Oleszko12 »

Nie jestem dobra w wymyślaniu treści do rozwiązania, pierwszą tożsamość zrobiłam chyba dobrze, na drugą nie mam pomysłu.

Podaj dowody kombinatoryczne następujących tożsamości:

1. \(\displaystyle{ {n+m\choose k}=\sum^{n}_{i=0}{n\choose i}{m\choose k-1}}\)


2.\(\displaystyle{ \sum^{n}_{k=0}\left( -1\right)^{k}{n\choose k}=0}\)

1. Mamy k miejsc na studia i wybieramy m-mężczyzn+ n-kobiet = wybieramy \(\displaystyle{ {n\choose i}}\) kobiet oraz \(\displaystyle{ m\choose k-1}\) mężczyzn.

2. ?-- 12 lis 2014, o 23:33 --tzn to \(\displaystyle{ i}\) to jest ile mamy chętnych kobiet
szw1710

Podaj dowody kombinatoryczne następujących tożsamości.

Post autor: szw1710 »

2. Zauważ, że \(\displaystyle{ 0=(1-1)^n.}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Podaj dowody kombinatoryczne następujących tożsamości.

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ {n+m\choose k}=\sum^{n}_{i=0}{n\choose i}{m\choose k-{\red i}}}\)

Literówka była.
Oleszko12 pisze: wybieramy m-mężczyzn+ n-kobiet
Ja bym tu jeszcze wtrącił jedno słowo: wybieramy spośród \(\displaystyle{ m}\) mężczyzn i \(\displaystyle{ n}\) kobiet.

Do 2. jest też znany dowód z wybieraniem podzbiorów parzystej lub nieparzystej mocy. Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą nieparzystą, to ten dowód jest prosty, a jeśli nie, to jeszcze trzeba pokombinować (wyróżnić jakiś element zbioru).
ODPOWIEDZ