Dwójka dzieci zebrała 10 rumianków, 16 bławatków, 14 niezapominajek. Na ile sposobów dzieci mogą podzielić się kwiatkami. Zakładamy, że dzielą się po równo (tzn 15 kwiatków obojętnie jakich ma każde z nich otrzymać).
Nie mam pomysłu jak to zadanie ugryźć.
Z góry dziękuję za pomoc
Wybory z ograniczeniami.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Wybory z ograniczeniami.
\(\displaystyle{ x+y+z=20}\)
\(\displaystyle{ 0 \le x \le 10}\) rumianki
\(\displaystyle{ 0 \le y \le 16}\) bławatki
\(\displaystyle{ 0 \le z \le 14}\) niezapominajki
Wielomian charakterystyczny:
\(\displaystyle{ (1+x+x^2+...+x^{10})(1+x+x^2+...+x^{16})(1+x+x^2+...+x^{14})}\)
i współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{20}}\) jest odpowiedzią na pytanie.
Drugim dzieckiem nie ma się co przejmować bo co pierwszy zostawi to drugi weźmie
Wyszło mi \(\displaystyle{ 145}\) lecz nie ręczę
\(\displaystyle{ 0 \le x \le 10}\) rumianki
\(\displaystyle{ 0 \le y \le 16}\) bławatki
\(\displaystyle{ 0 \le z \le 14}\) niezapominajki
Wielomian charakterystyczny:
\(\displaystyle{ (1+x+x^2+...+x^{10})(1+x+x^2+...+x^{16})(1+x+x^2+...+x^{14})}\)
i współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{20}}\) jest odpowiedzią na pytanie.
Drugim dzieckiem nie ma się co przejmować bo co pierwszy zostawi to drugi weźmie
Wyszło mi \(\displaystyle{ 145}\) lecz nie ręczę