Czy jest wzór jawny na liczby Stirlinga pierwszego rodzaju,
Bo na drugiego rodzaju jak wiadomo jest!
(Ktokolwiek słyszał lub widział niech pisze)
Liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
- p-adyczny Leo
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 19 maja 2014, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polandia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 14 razy
Liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
Wikipedia słyszała.
\(\displaystyle{ s(n,m) = \frac{(2n-m)!}{(m-1)!} \sum_{k=0}^{n-m} \frac{1}{(n+k)(n-m-k)!(n-m+k)!}\sum_{j=0}^k \frac{(-1)^j j^{n-m+k}}{j! (k-j)!}}\)
\(\displaystyle{ s(n,m) = \frac{(2n-m)!}{(m-1)!} \sum_{k=0}^{n-m} \frac{1}{(n+k)(n-m-k)!(n-m+k)!}\sum_{j=0}^k \frac{(-1)^j j^{n-m+k}}{j! (k-j)!}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
Piękny wzór , choć na Wikipedii tego nie widziałem.
dowód:
Szkoda również że w książkach traktujących o matematyce dyskretnej ten wzór jest pomijany,
pomijany jest również w książkach wzór na liczby Stirlinga drugiego rodzaju itd...,
pomijany jest wzór na partycje liczby itd...
dowód:
Szkoda również że w książkach traktujących o matematyce dyskretnej ten wzór jest pomijany,
pomijany jest również w książkach wzór na liczby Stirlinga drugiego rodzaju itd...,
pomijany jest wzór na partycje liczby itd...
- p-adyczny Leo
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 19 maja 2014, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polandia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 14 razy
Liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
Możliwe, że patrzę do niewłaściwego artykułu, ale na angielskiej nie widzę. Jest za to na francuskiej, .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
No Francuzi pokazali klasę, ciekawe czy jest polska strona albo polska książka w której ten wzór jest!
Bo ani w dyskretnej ani w konkretnej tego niema i szkoda.
Ciekawa, jest również funkcja tworząca generująca ten wzór!!!
Bo ani w dyskretnej ani w konkretnej tego niema i szkoda.
Ciekawa, jest również funkcja tworząca generująca ten wzór!!!