Wykazywanie z sumami i symbolem Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
spartiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2014, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Wykazywanie z sumami i symbolem Newtona

Post autor: spartiak »

Hej,

Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu takich dwóch zadanek, tzn. wykazaniu równości:

\(\displaystyle{ \sum_{k=m}^{n} {k\choose s} = {n+1\choose s+1} - {m\choose s + 1}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {m + k - 1\choose k} = \sum_{k=1}^{m} {n + k - 1\choose k}}\)

W pierwszym próbowałem to rozpisywać od prawej strony i to przekształcać, ale się zagmatwałem w strasznie. W drugim natomiast zmianie uległa tylko jedno oznaczenie przy sumie i w symbolu po obydwu stronach. Spodziewam się, że rozwiązanie będzie proste (?) ale nie mam pomysłu jakie

Dzięki z góry!
ODPOWIEDZ