Ilość sposobów wyrzucenia 15, jedną kostką

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kombinator2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2014, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glinianki

Ilość sposobów wyrzucenia 15, jedną kostką

Post autor: kombinator2 »

Rzucam sześcienną kostką do gry, kilka razy.
Mam obliczyć ilość sposobów na jaki mogę wyrzucić wynik x. W moim przypadku x=15.
Doszedłem do tego i nie wiem co z tym zrobić
Dla x=4
a b c d
1+1+1+1
a b c
1+1+2
a b
3+1
a b
2+2
a
4
Więc patrząc na to doszedłem ,że wystarczy policzyć ilość permutacji
\(\displaystyle{ 4!+3!+2!+2!+1!}\) No ale co dla x=1000 ,dla x=15 rozpisanie mi tego zajmie dość długo.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Ilość sposobów wyrzucenia 15, jedną kostką

Post autor: arek1357 »

Kolejność nie jest ważna? czy jest?
ODPOWIEDZ