Liczba wszystkich sum liczby naturalnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Damian93ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 kwie 2011, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NS
Podziękował: 1 raz

Liczba wszystkich sum liczby naturalnej

Post autor: Damian93ns »

Poszukuję dojścia do eleganckiego wzoru (jeśli taki w ogóle istnieje) na liczbę wszystkich sum danej liczby k.
np. dla liczb 2,3 i 4
\(\displaystyle{ x_2=|\{2,1+1\}|=2 \newline
x_3=|\{3,1+2,1+1+1\}|=3 \newline
x_4=|\{4,1+3,1+1+2,1+1+1+1,2+2\}|=5 \newline
... \newline
x_k=...}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczba wszystkich sum liczby naturalnej

Post autor: a4karo »

Pomyśl na ile sposobów można uzyskać liczbę \(\displaystyle{ n+1}\) wiedząc na ile sposobów uzyskuje się livczby wcześniejsze. Otrzymasz w ten sposób wzór rekurencyjny na \(\displaystyle{ x_n}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Liczba wszystkich sum liczby naturalnej

Post autor: arek1357 »

Są to partycje liczby
ODPOWIEDZ