Witam.
Mam zadanie następującej treści
W szufladzie znajduje się 10 par skarpetek. Na ile sposobów można wyjąć 4 skarpetki tak, aby nie było wśród nich ani jednej pary?
Mój pomysł na zadanie
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 18 \cdot 16 \cdot 14}{4!}}\)
Proszę o sprawdzenie ewentualne wskazanie błędnego myślenia
Na ile sposobów można wyjąć 4 skarpetki.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Na ile sposobów można wyjąć 4 skarpetki.
Licząc inaczej:
\(\displaystyle{ {10 \choose 4} \cdot 2^{4}}\)
Czyli najpierw wybierasz pary, a potem z każdej wybranej pary jedną skarpetkę. Wynik jest ten sam, czyli powinno być dobrze.
\(\displaystyle{ {10 \choose 4} \cdot 2^{4}}\)
Czyli najpierw wybierasz pary, a potem z każdej wybranej pary jedną skarpetkę. Wynik jest ten sam, czyli powinno być dobrze.