Nieizomorficzne drzewa
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Nieizomorficzne drzewa
Ile jest nieizomorficznych drzew o \(\displaystyle{ n}\) wierzchołkach?
Narysowałam sobie wszystkie drzewa dla \(\displaystyle{ n \le 7}\), nie znalazłam żadnej analogii...
Dla \(\displaystyle{ n \in \left\{1,2,3 \right\}}\) mam \(\displaystyle{ 1}\) takie drzewo;
dla \(\displaystyle{ n=4}\) mam \(\displaystyle{ 2}\) drzewa;
dla \(\displaystyle{ n=5}\) mam \(\displaystyle{ 3}\) drzewa;
dla \(\displaystyle{ n=6}\) mam \(\displaystyle{ 6}\) drzew;
Edit: dla \(\displaystyle{ n=7}\) mam \(\displaystyle{ 11}\) drzew;
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Narysowałam sobie wszystkie drzewa dla \(\displaystyle{ n \le 7}\), nie znalazłam żadnej analogii...
Dla \(\displaystyle{ n \in \left\{1,2,3 \right\}}\) mam \(\displaystyle{ 1}\) takie drzewo;
dla \(\displaystyle{ n=4}\) mam \(\displaystyle{ 2}\) drzewa;
dla \(\displaystyle{ n=5}\) mam \(\displaystyle{ 3}\) drzewa;
dla \(\displaystyle{ n=6}\) mam \(\displaystyle{ 6}\) drzew;
Edit: dla \(\displaystyle{ n=7}\) mam \(\displaystyle{ 11}\) drzew;
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, o 18:25 przez daiska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nieizomorficzne drzewa
A których Ci brakuje? Poniżej podaję liczby drzew dla poszczególnych rozkładów stopni wierzchołków:
\(\displaystyle{ 7,1,1,1,1,1,1,1\to1,\\
6,2,1,1,1,1,1,1\to1,\\
5,3,1,1,1,1,1,1\to1,\\
5,2,2,1,1,1,1,1\to2,\\
4,4,1,1,1,1,1,1\to1,\\
4,3,2,1,1,1,1,1\to3,\\
4,2,2,2,1,1,1,1\to3,\\
3,3,3,1,1,1,1,1\to1,\\
3,3,2,2,1,1,1,1\to5,\\
3,2,2,2,2,1,1,1\to4,\\
2,2,2,2,2,2,1,1\to1.\\}\)
\(\displaystyle{ 7,1,1,1,1,1,1,1\to1,\\
6,2,1,1,1,1,1,1\to1,\\
5,3,1,1,1,1,1,1\to1,\\
5,2,2,1,1,1,1,1\to2,\\
4,4,1,1,1,1,1,1\to1,\\
4,3,2,1,1,1,1,1\to3,\\
4,2,2,2,1,1,1,1\to3,\\
3,3,3,1,1,1,1,1\to1,\\
3,3,2,2,1,1,1,1\to5,\\
3,2,2,2,2,1,1,1\to4,\\
2,2,2,2,2,2,1,1\to1.\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nieizomorficzne drzewa
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(0,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(0,35){\circle*{2}}
\put(20,35){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(45,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(35,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(35,35){\circle*{2}}
\put(20,35){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(90,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(35,20){\line(0,1){15}}
\put(35,20){\line(1,0){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(35,35){\circle*{2}}
\put(50,20){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(-10,-10){$.$}
\put(150,-10){$.$}
\put(-10,45){$.$}
\put(150,45){$.$}
\end{picture}}\)
\put(0,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(0,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(0,35){\circle*{2}}
\put(20,35){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(45,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(35,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(0,1){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(35,35){\circle*{2}}
\put(20,35){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(90,0){
\put(0,0){\line(1,1){20}}
\put(0,20){\line(1,-1){20}}
\put(35,20){\line(0,1){15}}
\put(35,20){\line(1,0){15}}
\put(20,20){\line(1,0){15}}
\put(0,0){\circle*{2}}
\put(20,0){\circle*{2}}
\put(0,20){\circle*{2}}
\put(20,20){\circle*{2}}
\put(10,10){\circle*{2}}
\put(35,35){\circle*{2}}
\put(50,20){\circle*{2}}
\put(35,20){\circle*{2}}
}
\put(-10,-10){$.$}
\put(150,-10){$.$}
\put(-10,45){$.$}
\put(150,45){$.$}
\end{picture}}\)