Równania rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Równania rekurencyjne

Post autor: alchem »

Mam przykład, który nie za bardzo rozumiem.
Wyznaczmy liczbę sposobów na które można przemalować N jednakowych kul dysponując n kolorami czyli określamy \(\displaystyle{ f9n,k)}\)
k-kula
n-kolor
Podzielmy to na 2 grupy:
\(\displaystyle{ A_1= n-1}\) kolorów i \(\displaystyle{ A_2=n}\) kolorów
\(\displaystyle{ A_1=f(n-1,k)

A_2=(n,k-1)}\)

W tym zadaniu nie rozumiem dlaczego w \(\displaystyle{ A_2}\)jest \(\displaystyle{ f(n,k-1)}\)
Bo skoro w grupie \(\displaystyle{ A_1}\) malujemy \(\displaystyle{ K}\) kul na \(\displaystyle{ N-1}\) kolorów to dlaczego w \(\displaystyle{ A_2}\)
malujemy \(\displaystyle{ K-1}\) kul na \(\displaystyle{ N}\) sposobów?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Równania rekurencyjne

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ n^N}\)
ODPOWIEDZ