Wykazać równość z symbolami Newtona.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

Wykazać równość z symbolami Newtona.

Post autor: tukanik »

Cześć
Jak udowodnić taką równość?
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = {n-1 \choose 2} + {n-2 \choose 2} + {3 \choose 2} + {2 \choose 2}}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2014, o 20:21 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazać równość z symbolami Newtona.

Post autor: »

Przecież to nieprawda.

Q.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

Wykazać równość z symbolami Newtona.

Post autor: tukanik »

\(\displaystyle{ {n \choose 3} = {n-1 \choose 2} + {n-2 \choose 2} + ..... +{3 \choose 2} + {2 \choose 2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazać równość z symbolami Newtona.

Post autor: »

W tej wersji wystarczy indukcja - w drugim kroku do obu stron założenia indukcyjnego \(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{n-1}\binom k2 = \binom n3}\) wystarczy dodać \(\displaystyle{ \binom n2}\).

Q.
ODPOWIEDZ