Do windy wsiadło 12 osób jest 5 pięter
a) Na ile sposobów mogą wysiąść?
\(\displaystyle{ 12 ^{5}}\)
b) Na ile sposobów mogą wysiąść jeżeli na każdym piętrze wysiada przynajmniej jedna osoba?
\(\displaystyle{ 5! \cdot 7 ^{5}}\)
Proszę o sprawdzenie.
Wysiadanie z windy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wysiadanie z windy
a) (zakładam, że każda osoba musi wysiąść na jakimś piętrze)
Biorę pierwszą osobę. Może ona wysiąść na jednym z pięciu pieter. Czyli pięc możliwośći. Biore drugą i to samo... pięć możliwosći
zatem: \(\displaystyle{ 5^{12}}\)
Biorę pierwszą osobę. Może ona wysiąść na jednym z pięciu pieter. Czyli pięc możliwośći. Biore drugą i to samo... pięć możliwosći
zatem: \(\displaystyle{ 5^{12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
Wysiadanie z windy
A ja do tego poszedłem tak : na pierwszym piętrze może wysiąść 12 osób na drugim też może wysiąść 12 os i tak dalej. Nie rozumiem czemu przyporządkowujemy osobę do pieter a nie piętra do osób.
Mógłbyś mi to wyjaśnić?
Mógłbyś mi to wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
Wysiadanie z windy
No tak, to brzmi logicznie.
b) Na ile sposobów mogą wysiąść jeżeli na każdym piętrze wysiada przynajmniej jedna osoba?
\(\displaystyle{ 5! \cdot 5 ^{7}}\)
To podpunkt b będzie wyglądał tak ?
b) Na ile sposobów mogą wysiąść jeżeli na każdym piętrze wysiada przynajmniej jedna osoba?
\(\displaystyle{ 5! \cdot 5 ^{7}}\)
To podpunkt b będzie wyglądał tak ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wysiadanie z windy
Nie do końca. Twoje rozumowanie permutuje Z GÓRY WYBRANE pięć osób. A przecież to możę być dowolne pięć osób z dwunastki pasażerów. Więc powinno być:
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} \cdot 5! \cdot 5^{7}}\)
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} \cdot 5! \cdot 5^{7}}\)