Okrągły stół ławka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
adamjunior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
Płeć: Mężczyzna

Okrągły stół ławka

Post autor: adamjunior »

Jest 5 kobiet i 10 mężczyzn. Na ile sposobów mogą usiąść tak żeby kobiety siedziały obok siebie?

Okrągły stół \(\displaystyle{ 5! \cdot 10! \cdot 15}\)
Ławka \(\displaystyle{ 5! \cdot 10! \cdot 11}\)

Proszę o sprawdzenie.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Okrągły stół ławka

Post autor: loitzl9006 »

wg mnie jest dobrze
ODPOWIEDZ