Talię 52 kart rozbijamy na 13 kupek po 4 karty. Udowodnij że można tak wybrać po jednej karcie z każdej kupki, że otrzymamy 13 kart różnych wartości.
Jak na razie doszedłem to tego że trzeba prawdopodobnie skorzystać z twierdzenia Halla, ale nie mam pomysłu co dalej z tym faktem zrobić.
Talia 52 kart i 13 kupek
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Talia 52 kart i 13 kupek
No to już prawie rozwiązałeś zadanie. Wystarczy sprawdzić warunek Halla. Weź dowolny (powiedzmy: \(\displaystyle{ k}\)-elementowy) podzbiór zbioru wartości. Ile kupek pasuje do co najmniej jednej z tych wartości?Peter Zof pisze: Jak na razie doszedłem to tego że trzeba prawdopodobnie skorzystać z twierdzenia Halla,
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Talia 52 kart i 13 kupek
Co najmniej jedna?
@edit:
Zastanowiłem się i dochodzę do wniosku że to co napisałem jest bez sensu. Jeżeli wezmę np. 2 wartości to mogę je wcisnąć do jednej kupki, jeżeli cztery to też. Ale już Pięć wartości muszę wcisnąć do dwóch kupek a więc czy to będzie \(\displaystyle{ \lceil \frac{k}{4} \rceil}\)?
@edit:
Zastanowiłem się i dochodzę do wniosku że to co napisałem jest bez sensu. Jeżeli wezmę np. 2 wartości to mogę je wcisnąć do jednej kupki, jeżeli cztery to też. Ale już Pięć wartości muszę wcisnąć do dwóch kupek a więc czy to będzie \(\displaystyle{ \lceil \frac{k}{4} \rceil}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Talia 52 kart i 13 kupek
Dla ustalenia notacji podaję link do twierdzenia o warunku Halla: .
W tym przypadku mamy:
\(\displaystyle{ V_1}\) — zbiór wszystkich wartości,
\(\displaystyle{ V_2}\) — zbiór wszystkich kupek.
Mamy więc \(\displaystyle{ |V_1|=|V_2|=13}\).
Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie dowolnym, \(\displaystyle{ k}\)-elementowym podzbiorem \(\displaystyle{ V_1}\). Ile jest kupek, które mają choćby jedną kartę o wartości ze zbioru \(\displaystyle{ K}\)? Uwzględnij to, że każdej wartości odpowiadają \(\displaystyle{ 4}\) karty. W szczególności dwóch wartości nie zmieścisz na jednej kupce, bo musiałoby na tej kupce być co najmniej \(\displaystyle{ 8}\) kart.
W tym przypadku mamy:
\(\displaystyle{ V_1}\) — zbiór wszystkich wartości,
\(\displaystyle{ V_2}\) — zbiór wszystkich kupek.
Mamy więc \(\displaystyle{ |V_1|=|V_2|=13}\).
Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie dowolnym, \(\displaystyle{ k}\)-elementowym podzbiorem \(\displaystyle{ V_1}\). Ile jest kupek, które mają choćby jedną kartę o wartości ze zbioru \(\displaystyle{ K}\)? Uwzględnij to, że każdej wartości odpowiadają \(\displaystyle{ 4}\) karty. W szczególności dwóch wartości nie zmieścisz na jednej kupce, bo musiałoby na tej kupce być co najmniej \(\displaystyle{ 8}\) kart.