ile liczb czterocyfrowych z jedynką i dwójka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

ile liczb czterocyfrowych z jedynką i dwójka

Post autor: AndrzejK »

Miejsce jedynki mogę wybrać na \(\displaystyle{ 4}\) sposoby (bo liczba jest \(\displaystyle{ 4}\)-cyfrowa), wówczas miejsce dwójki mogę wybrać na \(\displaystyle{ 3}\) sposoby (bo jedno jest już zajęte). Więc pozostałe \(\displaystyle{ 2}\) miejsca mogę zapełnić na \(\displaystyle{ 8 \cdot 8}\) sposobów (licząc \(\displaystyle{ 0}\) na początku).
Zatem jest \(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 8 \cdot 8=768}\) sposobów.

Teraz pozostaje nam wyeliminować przypadki, gdzie na pierwszym miejscu znajduje się zero. Zatem zero możemy umieścić na \(\displaystyle{ 1}\) sposobów (bo ma być na pierwszym miejscu), miejsce dwójki wybrać możemy wybrać na \(\displaystyle{ 3}\) sposoby, a miejsce jedynki na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby. Ostatnie miejsce możemy zapełnić na \(\displaystyle{ 8}\) sposobów.
Zatem mamy \(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 8=48}\) sposobów. Stąd, całkowita liczba liczb naturalnych spełniających warunki wynosi \(\displaystyle{ 768-48=720}\).

Czy zadanie jest rozwiązane poprawnie?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

ile liczb czterocyfrowych z jedynką i dwójka

Post autor: Kacperdev »

Tak.
ODPOWIEDZ