Znajdź ilość permutacji zbioru

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
BlueChampion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2011, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdź ilość permutacji zbioru

Post autor: BlueChampion »

Niech \(\displaystyle{ m\ge 4}\) bedzie ustaloną liczbą naturalną. Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ (m)=\{1,2,.....,m\}}\) w których \(\displaystyle{ 1}\) poprzedza \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) poprzedza \(\displaystyle{ 4}\)?

Podejrzewam, że te pary liczb trzeba ustawić na \(\displaystyle{ {m \choose k}}\) sposobów i pomnożyć to przez \(\displaystyle{ (m-4)!}\) (pozostałe cyfry/liczby)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
artmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Znajdź ilość permutacji zbioru

Post autor: artmat »

Potraktuj pary \(\displaystyle{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}}\) jako elementy zbioru. Wtedy wszystkich elementów będzie m-2. Teraz możesz wybierać powyższe pary jak i pozostałe liczby w dowolny sposób.
BlueChampion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2011, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdź ilość permutacji zbioru

Post autor: BlueChampion »

Mam wrażenie, że to zadanie można interpretować w dwojaki sposób, np:

1,3,4,2

Jedynka wciąż jest przed dwójką, nie tuż przed dwójką, ale przed dwójką, itp...
artmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Znajdź ilość permutacji zbioru

Post autor: artmat »

Wydaje mi się ,że kluczowym słowem jest tutaj "poprzedza", które wskazuje ,że pomiędzy 1 i 2 a także 3 i 4 nie będzie znajdował się żaden element zbioru.
ODPOWIEDZ