operator domknięcia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
bartek87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czerwionka
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

operator domknięcia

Post autor: bartek87 »

nie umiem w żaden sposób strawić definicji operatora doknięcia... a katorga zaczyna sie przy zadaniach z których mam mieć kolosa... czy ktoś mógłby mi jakoś na chłopski rozum wytłumczaczyć na czym polega operator domknięcia i pomóc w zadaniu:

Niech X bedzie zbiorem, Która z poniższych funkcji jest operatorem domknięcia?
a) \(\displaystyle{ \delta(A)=A\cup B}\), gdzie zbiór B jest ustalony
b) \(\displaystyle{ \delta(A)=X\backslash A}\)
c) \(\displaystyle{ \delta(A)=X}\)
W przypadku gdy \(\displaystyle{ \delta}\); jest operatorem domknięcia opisać zbiory domknięte

pomoc
ODPOWIEDZ