Spójność i grafy dwudzielne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gardner

Spójność i grafy dwudzielne

Post autor: gardner »

Pokazać,że jeśli \(\displaystyle{ \delta \ge n-2}\) to \(\displaystyle{ \kappa(G)=n-2}\) .

Proszę o jakąś wskazówkę
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Spójność i grafy dwudzielne

Post autor: sebnorth »

a co oznaczają te symbole? tzn delta i kappa
gardner

Spójność i grafy dwudzielne

Post autor: gardner »

Delta to najmniejszy stopień wierzchołka a kappa to spójność wierzchołkowa
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Spójność i grafy dwudzielne

Post autor: rafalpw »

Ale to jest nieprawda. Wystarczy wziąć graf pełny, w którym \(\displaystyle{ \delta=\kappa=n-1}\).
ODPOWIEDZ