Wiem jak znalezc wzor jawny normalnej rekurencji typu sn gdzie podane są s0 i s1.
Ale jak zrobić takie coś?
\(\displaystyle{ S _{2n} = 2 _{Sn} + 1 + 2n, S _{1} = 13}\)
Rekurencja - wzór jawny na s2m
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Rekurencja - wzór jawny na s2m
Można przyjąć \(\displaystyle{ n=2^{k+1}}\) i zacząć obliczać \(\displaystyle{ s_{n}}\). Sporo rachunków, mnie wyszło:
\(\displaystyle{ T(2^{k+1}) = 2^{k+1}\cdot (k+15) - 1}\)
upewniłem się:
\(\displaystyle{ T(2^{k+1}) = 2^{k+1}\cdot (k+15) - 1}\)
upewniłem się:
Kod: Zaznacz cały
s = 13
print s
n = 2
for i in range(10):
s = 2*s + 1 + n
n = 2*n
print s
lista = [(15+k)*2**(k+1) - 1 for k in range(10)]
print lista