Wypisz wszystkie elementy zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Witam
Czy mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak rozwiązuje się takie zadanie?
Wypisz wszystkie elementy zbioru:
\(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y,z,r\right) \in \left\{ 0,1\right\} ^{4}:x = max\left\{ y,r \right\} \wedge = min \left\{ x,z\right\}}\)
Czy mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak rozwiązuje się takie zadanie?
Wypisz wszystkie elementy zbioru:
\(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y,z,r\right) \in \left\{ 0,1\right\} ^{4}:x = max\left\{ y,r \right\} \wedge = min \left\{ x,z\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2014, o 17:01 przez sebool12, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
A co to jest \(\displaystyle{ r}\)? Czy w zadaniu chodzi o CZWÓRKĘ liczb (bo to czwórki liczb są elementami zbioru \(\displaystyle{ {0,1]^4).
Zapis z formalnego punktu widzenia jest błędny, ale da się zrozumieć o co Ci chodzi.}\)
Zapis z formalnego punktu widzenia jest błędny, ale da się zrozumieć o co Ci chodzi.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Zapomniałem dopisać "r". Czy w potędze jest na pewno 4? Tego nie jestem pewny :/ Znajomy podesłał mi zdjęcie w niskiej rozdzielczości :/
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Na obrazku jest ok i tak, jak myślałem (nawiasy wąsate Ci się poprzestawiały).
Najefektywniejsza metoda tutaj, to po prostu wypisać wszystkie możliwe czwórki i sprawdzić, które spełniają warunek zadania. Do roboty -- 4 wrz 2014, o 16:56 --Można też analizować możliwe wartości \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od \(\displaystyle{ r,z}\)
Najefektywniejsza metoda tutaj, to po prostu wypisać wszystkie możliwe czwórki i sprawdzić, które spełniają warunek zadania. Do roboty -- 4 wrz 2014, o 16:56 --Można też analizować możliwe wartości \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od \(\displaystyle{ r,z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Mógłbyś coś jaśniej? Nic nie czaje z tego typu zadań - wykładowca kompletnie olał temat, a na egzaminie są z tego zadania...
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Probowałeś pierwszej metody? Zachęcam. Tych elementów naprawdę nie ma dużo.
A druga: niech \(\displaystyle{ r=0, z=0}\). wtedy z pierwszego warunku \(\displaystyle{ x=y}\) (uzasadnij dlaczego) a z drugiego warunku \(\displaystyle{ y=0}\). Czyli w tym przypadku dostajemy \(\displaystyle{ (0,0,0,0)}\).
Pozostałe przypadki \(\displaystyle{ z, r}\) rozpatrz sam.
A druga: niech \(\displaystyle{ r=0, z=0}\). wtedy z pierwszego warunku \(\displaystyle{ x=y}\) (uzasadnij dlaczego) a z drugiego warunku \(\displaystyle{ y=0}\). Czyli w tym przypadku dostajemy \(\displaystyle{ (0,0,0,0)}\).
Pozostałe przypadki \(\displaystyle{ z, r}\) rozpatrz sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Źle się zrozumieliśmy - nie mam pojęcia o co chodzi w tym zadaniu Nie wiem w ogóle jak je odczytać
Znalazłem nawet notatki, ale nic w nich o tym nie ma. Mam też wykłady i jedynie co znalazłem, które wygląda podobnie do tego to ostatnia strona z tego wykładu:
Co do rozpisania tego zadania - im prościej się da tym lepiej dla mnie
Posiada ktoś jakieś materiały na tego typu zadania?
Znalazłem nawet notatki, ale nic w nich o tym nie ma. Mam też wykłady i jedynie co znalazłem, które wygląda podobnie do tego to ostatnia strona z tego wykładu:
Co do rozpisania tego zadania - im prościej się da tym lepiej dla mnie
Posiada ktoś jakieś materiały na tego typu zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Czego w tym zadaniu nie rozumiesz? Jeżeli powiesz, że wszystkiego, to sorry, ale musisz wrócic do gimnazjum
zapis \(\displaystyle{ z=\max(y,r)}\) oznacza, że \(\displaystyle{ x}\) jest równe większej z liczb \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ r}\).
Zapis (x,y,z,r) oznacza czwórkę liczb, z których każda jest zerem lub jedynką.
Innymi słowy, trzeba znależć wszystkie czwórki zero-jedynkowe, spełniające podane warunki.
zapis \(\displaystyle{ z=\max(y,r)}\) oznacza, że \(\displaystyle{ x}\) jest równe większej z liczb \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ r}\).
Zapis (x,y,z,r) oznacza czwórkę liczb, z których każda jest zerem lub jedynką.
Innymi słowy, trzeba znależć wszystkie czwórki zero-jedynkowe, spełniające podane warunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Już zaczaiłem
To chodzi o to, że mam w tym przypadku \(\displaystyle{ x}\) i maksymalna wartość z y i r musi być jej równa czyli np\(\displaystyle{ 0=max\left\{ 0,0\right\}}\) \(\displaystyle{ 1=max\left\{0,1\right\}}\), a przy y też musi być równe, ale wartości minimalnej(najmniejszej)
Łopatologicznie wystarczyło wypisać wszystkie możliwości czyli 16 (2*2*2*2).
Jeżeli się nie myle to wszystkie możliwe kombinacje, które spełniają ten warunek to:
0000,0010,1001,1100,1101,1110,1111
A jak poradzić sobie z tego typu zadaniami w przypadku większej możliwości kombinacji ?
To chodzi o to, że mam w tym przypadku \(\displaystyle{ x}\) i maksymalna wartość z y i r musi być jej równa czyli np\(\displaystyle{ 0=max\left\{ 0,0\right\}}\) \(\displaystyle{ 1=max\left\{0,1\right\}}\), a przy y też musi być równe, ale wartości minimalnej(najmniejszej)
Łopatologicznie wystarczyło wypisać wszystkie możliwości czyli 16 (2*2*2*2).
Jeżeli się nie myle to wszystkie możliwe kombinacje, które spełniają ten warunek to:
0000,0010,1001,1100,1101,1110,1111
A jak poradzić sobie z tego typu zadaniami w przypadku większej możliwości kombinacji ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wypisz wszystkie elementy zbioru
Nie wiem, czy się mylisz, czy nie, bo zmieniłeś treść zadania i w tej chwili nie ma ono większego sensu.
w przypadku większej ilości kombinacji pomaga systematyczność: rozważenie pojedynczego przypadku eliminuje na ogół całą klasę możliwości.
w przypadku większej ilości kombinacji pomaga systematyczność: rozważenie pojedynczego przypadku eliminuje na ogół całą klasę możliwości.