Metoda zaburzeń do policzenia sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Michalf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Metoda zaburzeń do policzenia sumy

Post autor: Michalf »

Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozumiem poniższe zadanie:

Mam zastosować metodę zaburzeń do obliczenia sumy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (-1)^{n-k}}\)

Robię tak:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}(-1)^{n-k} + (-1)^{n+1-k} = (-1)^{n} + \sum_{k=0}^{n}(-1)^{n-k +1} = (-1)^{n} -1 \sum_{k=0}^{n}(-1)^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sum_{k=0}^{n}(-1)^{n-k} = (-1)^{n} - (-1)^{n+1-k}}\)
ODPOWIEDZ