Ciągi słabo rosnące

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Ciągi słabo rosnące

Post autor: Lukassz »

Mam problem z następującym zadaniem. Mógłby mi je ktoś wyjaśnić krok po kroku? Chce je zrozumieć, ale wykładowca w ciężki sposób tłumaczy.

Niech \(\displaystyle{ m \ge 2}\) będzie ustaloną liczbą naturalną. Ile jest słabo rosnących ciągów długości \(\displaystyle{ n}\) o wartościach w zbiorze \(\displaystyle{ \left[ m\right] = \left\{ 1,2,...,m\right\}}\) ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Ciągi słabo rosnące

Post autor: kropka+ »

To jest ilość kombinacji \(\displaystyle{ n}\)-elementowych z powtórzeniami ze zbioru \(\displaystyle{ m}\)-elementowego minus ilość ciągów stałych, i minus ilość ciągów różnoelementowych, czyli

\(\displaystyle{ {m+n-1 \choose n} -m-r}\)

Ile wynosi \(\displaystyle{ r}\)?
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Ciągi słabo rosnące

Post autor: Lukassz »

Czy można trochę jaśniej? -- 9 wrz 2014, o 20:07 --Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
ODPOWIEDZ