Talia składa się z 16 figur i 36 blotek. Dobrze potasowane karty rozdajemy czterem graczom,
każdemu po 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy otrzyma po cztery figury i dziewięć blotek?
Jak się za to zabrać ?
Talia składa się z 16 figur i 36 blotek- rozdawanie kart
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Talia składa się z 16 figur i 36 blotek- rozdawanie kart
Zgaduję, bo nie jestem pewien. W razie czego, poprawcie mnie...
zdarzeń sprzyjających, czyli liczba rozdań po cztery figury kazdemu z czterech graczy, jest równa \(\displaystyle{ {16 \choose 4}}\)
Wszystkich możliwych rozdań jest \(\displaystyle{ \frac{52!}{(13!)^4}}\) patrz mój wątek https://www.matematyka.pl/341434.htm?hilit=%20kart
No to p-stwo rozdania każdemu z graczy czterech honorów i dziewięciu blotek jest równe
\(\displaystyle{ P= \frac{{16 \choose 4}}{\frac{52!}{(13!)^4}}={16 \choose 4} \cdot \frac{(13!)^4}{52!} \approx 1,024 \cdot 10^{-32}}\)
zdarzeń sprzyjających, czyli liczba rozdań po cztery figury kazdemu z czterech graczy, jest równa \(\displaystyle{ {16 \choose 4}}\)
Wszystkich możliwych rozdań jest \(\displaystyle{ \frac{52!}{(13!)^4}}\) patrz mój wątek https://www.matematyka.pl/341434.htm?hilit=%20kart
No to p-stwo rozdania każdemu z graczy czterech honorów i dziewięciu blotek jest równe
\(\displaystyle{ P= \frac{{16 \choose 4}}{\frac{52!}{(13!)^4}}={16 \choose 4} \cdot \frac{(13!)^4}{52!} \approx 1,024 \cdot 10^{-32}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Talia składa się z 16 figur i 36 blotek- rozdawanie kart
Wszystkie możliwe - popatrz na sposób w jaki to pokazał @yorgin (pod linkiem).
I w taki sam sposób spróbuj zdobyć sprzyjające - bo nie masz dobrze.
I w taki sam sposób spróbuj zdobyć sprzyjające - bo nie masz dobrze.