funkcja tworząca, ciąg dla niej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
funkcja tworząca, ciąg dla niej.
Witam,
Mam taki splot:
\(\displaystyle{ (x + 2x^2 + 3x^3 +4x^4 + ... )^k}\)
Postać zwarta dla niej to:
\(\displaystyle{ \frac{x^k}{(1-x)^{2k}}}\)
Chcę teraz dla niej wyznaczyć ciąg, tzn współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ x^n}\) w rozwinięciu tej funkcji do szeregu.
Próbuję tak:
\(\displaystyle{ \frac{x^k}{(1-x)^{2k}} = x^k \sum_{n=0}^{\infty}{2k+n-2\choose n} x^n)}\)
Ale właśnie nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ x^k}\) przed nawiasem.
Mam taki splot:
\(\displaystyle{ (x + 2x^2 + 3x^3 +4x^4 + ... )^k}\)
Postać zwarta dla niej to:
\(\displaystyle{ \frac{x^k}{(1-x)^{2k}}}\)
Chcę teraz dla niej wyznaczyć ciąg, tzn współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ x^n}\) w rozwinięciu tej funkcji do szeregu.
Próbuję tak:
\(\displaystyle{ \frac{x^k}{(1-x)^{2k}} = x^k \sum_{n=0}^{\infty}{2k+n-2\choose n} x^n)}\)
Ale właśnie nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ x^k}\) przed nawiasem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
funkcja tworząca, ciąg dla niej.
Nie, nie rozumiem co proponujecie. Zwróćcie uwagę, że muszę dostać sumę startującą na zerze. Możecie pokazać dokładniej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
funkcja tworząca, ciąg dla niej.
Proszę bardzo: niech
\(\displaystyle{ a_n=\begin{cases} 0 &\text{dla } n < k\\2k+n-2\choose n &\text{dla } n\ge k \end{cases}}\)
Wtedy powyższa funkcja przyjmuje postać \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}{a_n} x^n}\)
\(\displaystyle{ a_n=\begin{cases} 0 &\text{dla } n < k\\2k+n-2\choose n &\text{dla } n\ge k \end{cases}}\)
Wtedy powyższa funkcja przyjmuje postać \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}{a_n} x^n}\)