Zadańka z twierdzenia o istnieniu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Maciek0196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lip 2014, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Zadańka z twierdzenia o istnieniu

Post autor: Maciek0196 »

1.Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie liczbę niewymierną. Pokaż, że dla dowolnego \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\) istnieje taka liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ \left\{ \alpha n \right\}}\) \(\displaystyle{ < \varepsilon}\) (gdzie \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) oznacza część ułamkową liczby \(\displaystyle{ x}\)). Wyprowadź stąd wniosek, że w dowolnym przedziale \(\displaystyle{ \left( a,b\right)}\) zawartym w \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right]}\)znajduje się nieskończenie wiele liczb postaci \(\displaystyle{ \left\{ \alpha n\right\}}\).


2.Wykaż, że dla dowolnych trzech nieskończonych ciągów liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_{n}}\), \(\displaystyle{ b_{n}}\), \(\displaystyle{ c_{n}}\) można znaleźć dwa wskaźniki \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ k}\) takie, że \(\displaystyle{ a_{m} \le a_{k}}\), \(\displaystyle{ b_{m} \le b_{k}}\) oraz \(\displaystyle{ c_{m} \le c_{k}}\).

Z góry dziękuje za pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadańka z twierdzenia o istnieniu

Post autor: Kartezjusz »

2.Czy ciągi są różnowartościowe
Maciek0196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lip 2014, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Zadańka z twierdzenia o istnieniu

Post autor: Maciek0196 »

Kartezjusz w treści zadana nic nie ma o różnowartościowości, dlatego może warto rozważyć przypadki?
ODPOWIEDZ