Niech \(\displaystyle{ x,y}\) oznaczają liczby rzeczywiste losowo wybrane z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right]}\). Wyznaczyć funkcję zmiennej \(\displaystyle{ a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) należy do rzeczywistych:
a) \(\displaystyle{ f\left( a\right)=P\left( max\left\{ x, \frac{1}{3} \right\}<a \right)}\)
b) \(\displaystyle{ g\left( a\right)=P\left( min\left\{ x, \frac{1}{2} \right\}<a \right)}\)
c) \(\displaystyle{ h\left( a\right)=P\left( min\left\{ x, y \right\}<a \right)}\)
d) \(\displaystyle{ k\left( a\right)=P\left( max\left\{ x, y \right\}<a \right)}\)
Bardzo proszę o pomoc, nie umiem nawet się za to zadanie zabrać.
Wyznaczyć funkcję zmiennej
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczyć funkcję zmiennej
1. Przypadki:
\(\displaystyle{ a< \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ a in [ frac{1}{3}; 1 )}\)
\(\displaystyle{ a \ge 1}\)
Czasami trzeba uporządkować sobie zadanie
\(\displaystyle{ a< \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ a in [ frac{1}{3}; 1 )}\)
\(\displaystyle{ a \ge 1}\)
Czasami trzeba uporządkować sobie zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczyć funkcję zmiennej
Po prawdopodobieństwo nie może być większe od jedności i porównujemy z \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
albo to maksimum to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) albo nie.
Analogicznie pozostałe.
albo to maksimum to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) albo nie.
Analogicznie pozostałe.