Witajcie jak przedstawić dowód poprawności algorytmu zamiany liczby szesnastkowej na liczbę binarną? Przyczyną istnienia takiego algorytmu jest równość
\(\displaystyle{ 16 = 2 ^{4}}\) ale jak to rozwinąć?
Liczba szesnastkowa na binarną - dowód algorytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Liczba szesnastkowa na binarną - dowód algorytmu
Zwijamy osobno liczby od 1 do 15. Umiesz algorytm binarnego mnożenia?
\(\displaystyle{ X= \sum_{i=0}^{n} 16^{n}a_{n} = \sum_{i=0}^{n} 2^{4n}a_{n}}\)
mnożymy binarnie.
\(\displaystyle{ X= \sum_{i=0}^{n} 16^{n}a_{n} = \sum_{i=0}^{n} 2^{4n}a_{n}}\)
mnożymy binarnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Liczba szesnastkowa na binarną - dowód algorytmu
Niestety nie umiem, a nie ma prostszego rozwiązania tego problemu?
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Liczba szesnastkowa na binarną - dowód algorytmu
Reprezentację \(\displaystyle{ (a_0,a_1,\ldots,a_{n})}\) liczby \(\displaystyle{ a}\) w systemie liczbowym o podstawie \(\displaystyle{ p}\) znajduje się następującym algorytmem:
\(\displaystyle{ a_0}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ a_1}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_{0}}{p}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ a_2}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_0-pa_1}{p^2}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ a_3}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_0-pa_1-p^2a_2}{p^3}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ \vdots}\)
Zastosuj go do liczby zapisanej w systemie dwójkowym.
\(\displaystyle{ a_0}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ a_1}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_{0}}{p}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ a_2}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_0-pa_1}{p^2}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ a_3}\)- reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \frac{a-a_0-pa_1-p^2a_2}{p^3}}\) przez \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ \vdots}\)
Zastosuj go do liczby zapisanej w systemie dwójkowym.