Witam,
Udowodnić, że liczba podziałów uporządkowanych liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników, takich że \(\displaystyle{ x_i > 0}\) jest równa :
\(\displaystyle{ \binom{k-1}{n-1}}\)
Co to znaczy uporządkowanych ? Jak mogę się do tego zabrać ?
Udowodnić, że liczba podziałów
Udowodnić, że liczba podziałów
Tu zobacz: 306596.htm Tak to trzeba interpretować.
Zobaczmy: dla \(\displaystyle{ n=6,\;k=2}\) mamy \(\displaystyle{ 6=1+5=2+4=3+3=4+2=5+1}\) oraz \(\displaystyle{ \binom{n-1}{k-1}=\binom{5}{1}=5}\) i pasuje.
Zobaczmy: dla \(\displaystyle{ n=6,\;k=2}\) mamy \(\displaystyle{ 6=1+5=2+4=3+3=4+2=5+1}\) oraz \(\displaystyle{ \binom{n-1}{k-1}=\binom{5}{1}=5}\) i pasuje.