Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Marcgal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 6 razy

Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Post autor: Marcgal »

Witajcie. Stąd:

Kod: Zaznacz cały

http://smurf.mimuw.edu.pl/node/1013
udało mi się zrobić wszystkie zadania, oprócz jednego: 2.d. Jego treść:
zadanie pisze:Oblicz następującą sumę podwójną:
\(\displaystyle{ \sum_{1 \le j k \le n}\frac{1}{k-j}}\)
Dziwadło jakieś... Jak rozumiem, warunek jest taki, że iloczyn zmiennych \(\displaystyle{ j}\) i \(\displaystyle{ k}\) ma być mniejszy równy \(\displaystyle{ n}\)? No dobra... na przykład dla \(\displaystyle{ n=5}\) kombinacja \(\displaystyle{ j=k=2}\) jak najbardziej spełnia warunek, a więc składnik o tych wartościach zmiennych jak najbardziej powinien znaleźć się w sumie. No ale wtedy wychodzi jakiś idiotyzm... \(\displaystyle{ \frac{1}{2-2}=\frac{1}{0}}\)!!! Jakżesz suma skończona może zawierać składniki, obliczenie których wymaga podzielenia zera przez zero?

Czy w zadaniu jest błąd, czy mnie coś zamroczyło? Z góry dzięki!
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Post autor: matmatmm »

Wygląda na błąd w zadaniu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Post autor: »

Zapewne chodzi o:
\(\displaystyle{ \sum_{1 \le j <k \le n}\frac{1}{k-j}}\)

Q.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Post autor: Ponewor »

A powyższą sumę da się zapisać w zwartej postaci? Bo jeśli tak to musiałoby dać się zapisać w zwartej postaci \(\displaystyle{ H_{n}}\), a o takiej nigdy nie słyszałem.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma zawierająca... 1 podzielić na 0?

Post autor: »

Ponewor pisze:A powyższą sumę da się zapisać w zwartej postaci?
Zależy od tego co rozumiemy przez zwartą postać - można uznać jak w Matematyce konkretnej, że \(\displaystyle{ 1+\frac 12 + \ldots + \frac 1n}\) to nie jest zwarta postać, a \(\displaystyle{ H_n}\) jest.

Q.
ODPOWIEDZ