ciąg o komponentach zero i jeden

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
bebece
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2014, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milowka
Podziękował: 2 razy

ciąg o komponentach zero i jeden

Post autor: bebece »

Niech M będzie n-elemntowym ciągiem, przy czym wszystkie komponenty to 0 albo 1. 0 występuje dokładnie k razy [/latex](k le n)[/latex]
Udowodnić : \(\displaystyle{ |M| = {n\choose k}}\)

Wskazówka : Znaleźć bijekcję między M i zbiorem k-elemntowego podzbioru {1,2,3...n}

Proszę o rozpisanie krok po kroku, tak jak sie to robi np. na zajęciach.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

ciąg o komponentach zero i jeden

Post autor: Kartezjusz »

Weźmy funkcję:
\(\displaystyle{ f: 2^{n} \colon \to \{ 0,1 \} ^{n}}\) daną wzorem
\(\displaystyle{ f(A) = \{ x_{n} \} _{n \in N}}\)
przy czym \(\displaystyle{ x_{i}=0 \Leftrightarrow i \in A}\) czyli \(\displaystyle{ 1_{A}}\). Warunki na bijekcje są oczywiste. Jeśli coś niejasne to krzycz.
ODPOWIEDZ