Funkcje tworzace
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcje tworzace
Witam
\(\displaystyle{ a_0=1 \\
a_1=2 \\
a_n=a_n_-_1+a_n_-_2}\)
Wyliczylem sobiefunkcje tworzaca , ze \(\displaystyle{ F(x)=\frac{1}{1-2x-x^2}}\)
Moglby mi ktos wytlumaczyc jak rowinac to w szereg potegowy?
Oraz ogolnie postac zwarta?
\(\displaystyle{ a_0=1 \\
a_1=2 \\
a_n=a_n_-_1+a_n_-_2}\)
Wyliczylem sobiefunkcje tworzaca , ze \(\displaystyle{ F(x)=\frac{1}{1-2x-x^2}}\)
Moglby mi ktos wytlumaczyc jak rowinac to w szereg potegowy?
Oraz ogolnie postac zwarta?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Funkcje tworzace
Po pierwsze funkcja tworząca jest źle wyznaczona.
Po drugie jak już ją dobrze wyznaczysz, to wykorzystaj nie postać kanoniczną, tylko rozkład na ułamki proste.
Po trzecie - akurat w tym wypadku widać gołym okiem, że nasz ciąg to przesunięty ciąg Fibonacciego: \(\displaystyle{ a_n=F_{n+2}}\).
Q.
Po drugie jak już ją dobrze wyznaczysz, to wykorzystaj nie postać kanoniczną, tylko rozkład na ułamki proste.
Po trzecie - akurat w tym wypadku widać gołym okiem, że nasz ciąg to przesunięty ciąg Fibonacciego: \(\displaystyle{ a_n=F_{n+2}}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcje tworzace
\(\displaystyle{ F(x)= \sum_{n=0}^{ \infty } F_{n} x_{n} \\
\\
\\
F(x)=1+2x+\sum_{n=0}^{ \infty }(F_n_-_2+F_n_1)x^n=\\
1+2x+\sum_{n=2}^{ \infty }F_n_-_1x^n + \sum_{n=2}^{ \infty }F_n_-_2x^n=\\
1+2x+\sum_{n=1}^{ \infty }F_nx^n^+^1 + \sum_{n=0}^{ \infty }F_nx^n^+^2=\\
1+2x+x\sum_{n=1}^{ \infty }F_nx^n + x^2\sum_{n=0}^{ \infty }F_nx^n=\\
1+2x+x \cdot (F(x)-2)+x^2 \cdot F(x)=\\
1+2x+xF(x)-x+x^2F(x) = 1+2xF(x)+x^2F(x)}\)
\\
\\
F(x)=1+2x+\sum_{n=0}^{ \infty }(F_n_-_2+F_n_1)x^n=\\
1+2x+\sum_{n=2}^{ \infty }F_n_-_1x^n + \sum_{n=2}^{ \infty }F_n_-_2x^n=\\
1+2x+\sum_{n=1}^{ \infty }F_nx^n^+^1 + \sum_{n=0}^{ \infty }F_nx^n^+^2=\\
1+2x+x\sum_{n=1}^{ \infty }F_nx^n + x^2\sum_{n=0}^{ \infty }F_nx^n=\\
1+2x+x \cdot (F(x)-2)+x^2 \cdot F(x)=\\
1+2x+xF(x)-x+x^2F(x) = 1+2xF(x)+x^2F(x)}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2014, o 23:14 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcje tworzace
hm...no nie widze ;(-- 24 cze 2014, o 23:24 --jak powinna wygladac prawidlowa ? wtedy zapewnie zauwaze co jest zle
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Funkcje tworzace
No przecież stwierdziłeś w niej, że:
\(\displaystyle{ 2x+xF(x)-x = 2xF(x)}\)
To błąd na poziomie elementarnych przekształceń algebraicznych.
Q.
\(\displaystyle{ 2x+xF(x)-x = 2xF(x)}\)
To błąd na poziomie elementarnych przekształceń algebraicznych.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcje tworzace
jak tu moze wyjsc inaczej skoro jest to ciag fibonacciego tylko z innymi wyrazami ? Zrodlo, ktore uzywam do liczenia to ksiazka Patashnika Matematyka konkretna i internet, takze nie mam wytlumaczone krok po kroku co robic:( Prosze o pokazanie jak naprawic blad,jesli to mozliwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Funkcje tworzace
Wystarczy że prawidłowo policzysz ile to jest:
\(\displaystyle{ 2x+xF(x)-x}\)
lub też wyjaśnisz na czym polega Twój problem z wykonaniem tego rachunku na poziomie gimnazjum.
Q.
\(\displaystyle{ 2x+xF(x)-x}\)
lub też wyjaśnisz na czym polega Twój problem z wykonaniem tego rachunku na poziomie gimnazjum.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcje tworzace
hm...no moze tak:
\(\displaystyle{ 1+2x+xF(x)-x+x^2F(x)\\
1+x+xF(x)+x^2F(x)\\
1+x+F(x)(x^2+x)\\
F(x)(x^2+x)=1+x\\
F(x)(1-x-x^2)=1+x\\
\frac{1+x}{1-x-x^2}}\)
\(\displaystyle{ 1+2x+xF(x)-x+x^2F(x)\\
1+x+xF(x)+x^2F(x)\\
1+x+F(x)(x^2+x)\\
F(x)(x^2+x)=1+x\\
F(x)(1-x-x^2)=1+x\\
\frac{1+x}{1-x-x^2}}\)