funkcja tworząca
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
funkcja tworząca
mam problem, jak za pomocą funkcji tworzącej otrzymać jawną postać ciągu zdefiniowanego rekurencją: \(\displaystyle{ a_0=1 \\ a_{n+1}=2a_n+(-2)^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcja tworząca
A z czym dokładnie masz problem? Nie wiesz czym jest funkcja tworząca? Nie znasz schematu? Nie umiesz rozłożyć funkcji wymiernej na ułamki prostej?
Q.
Q.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
funkcja tworząca
nie wiem jak mam poradzić sobie z tym \(\displaystyle{ (-2)^n}\).
Zapisuję \(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }a_n x^n =1+ 2x \sum_{n=1}^{ \infty }a_{n-1}x^{n-1} +(-2)^n}\)
i jak dalej?
Zapisuję \(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }a_n x^n =1+ 2x \sum_{n=1}^{ \infty }a_{n-1}x^{n-1} +(-2)^n}\)
i jak dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcja tworząca
Skąd wziąłeś tę równość?waliant pisze:\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }a_n x^n =1+ 2x \sum_{n=1}^{ \infty }a_{n-1}x^{n-1} +(-2)^n}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcja tworząca
Przecież to zupełnie nie tak.
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n= a_0 +\sum_{n=1}^{\infty}a_nx^n=\\ = a_0 +\sum_{n=0}^{\infty}a_{n+1}x^{n+1}= a_0 +x\sum_{n=0}^{\infty}a_{n+1}x^n = \\ =
1+ x\sum_{n=0}^{\infty}(2a_n+(-2)^n)x^n}\)
I teraz należy rozbić sumę na dwie części - z jednej trzeba "wydobyć" \(\displaystyle{ f(x)}\), a druga to zwykły szereg geometryczny, który można zwinąć.
Q.
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n= a_0 +\sum_{n=1}^{\infty}a_nx^n=\\ = a_0 +\sum_{n=0}^{\infty}a_{n+1}x^{n+1}= a_0 +x\sum_{n=0}^{\infty}a_{n+1}x^n = \\ =
1+ x\sum_{n=0}^{\infty}(2a_n+(-2)^n)x^n}\)
I teraz należy rozbić sumę na dwie części - z jednej trzeba "wydobyć" \(\displaystyle{ f(x)}\), a druga to zwykły szereg geometryczny, który można zwinąć.
Q.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
funkcja tworząca
czyli dalej tak:
\(\displaystyle{ f(x)=1+2xf(x)+ \frac{x}{1+2x}\\ f(x)= \frac{3x+1}{(2x+1)(1-2x)}= \frac{- \frac{1}{4} }{2x+1}+ \frac{ \frac{5}{4} }{1-2x}= \sum_{n=0}^{ \infty }- \frac{1}{4}(-2)^n x^n + \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{5}{4}2^n x^n = \sum_{n=0}^{ \infty }\left( - \frac{1}{4}(-2)^n+ \frac{5}{4}2^n \right)x^n \Rightarrow a_n= - \frac{1}{4}(-2)^n+ \frac{5}{4}2^n}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1+2xf(x)+ \frac{x}{1+2x}\\ f(x)= \frac{3x+1}{(2x+1)(1-2x)}= \frac{- \frac{1}{4} }{2x+1}+ \frac{ \frac{5}{4} }{1-2x}= \sum_{n=0}^{ \infty }- \frac{1}{4}(-2)^n x^n + \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{5}{4}2^n x^n = \sum_{n=0}^{ \infty }\left( - \frac{1}{4}(-2)^n+ \frac{5}{4}2^n \right)x^n \Rightarrow a_n= - \frac{1}{4}(-2)^n+ \frac{5}{4}2^n}\)