Ilość rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dominik J
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 63 razy

Ilość rozwiązań równania

Post autor: Dominik J »

Ile jest rozwiązań równania
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + x_3 + x_4 + x_5 + x_6 = 9}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_1 > 1, x_2 > 2, x_3 > 4, x_4 > -5, x_5 > -1, x_6 > 0}\)

Bardzo proszę o wyjaśnienie jak zrobić to zadanie.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

Ilość rozwiązań równania

Post autor: porfirion »

\(\displaystyle{ x_{1}>1 \Leftrightarrow x_{1}=2+x_{1}':x_{1}' \ge 0}\)
analogicznie dla pozostałych i wtedy korzystasz z faktu, że:
Zad. 4
Wskazać bijekcję między zbiorem wszystkich ciągów binarnych złożonych z n
jedynek oraz k - 1 zer a zbiorem rozwiązań równania
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} + ... + x_{k} = n}\)
gdzie każde\(\displaystyle{ x_{i}}\) jest nieujemną liczbą całkowitą.
Każde rozwiązanie odpowiada jednemu ciągowi binarnemu, w którym mamy \(\displaystyle{ k+n-1}\) bitów. Ciąg zaczyna od wypisania ilości jedynek odpowiadającej wartości \(\displaystyle{ x_{1}}\) pisząc 0 "przeskakujemy" na następną liczbę. Na przykład 0+2+0+3=5 zapiszemy 0110111.
cytat z 367307.htm
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Ilość rozwiązań równania

Post autor: mortan517 »

Zajrzyj tu: 357304.htm
ODPOWIEDZ