książki w pudełkach

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

książki w pudełkach

Post autor: waliant »

znaleźć liczbę rozmieszczeń \(\displaystyle{ 4}\) książek w \(\displaystyle{ 10}\) różnych pudełkach, jeśli książki są rozróżnialne i w żadnym pudełku nie może być więcej niż jedna książka.

Jak to policzyć?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

książki w pudełkach

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ {10 \choose 4} \cdot 4!}\)

oświeciło?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

książki w pudełkach

Post autor: waliant »

heh no jasne. A gdyby książki były nierozróżnialne i w każdym pudełku mogła być dowolna ilość książek?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

książki w pudełkach

Post autor: Kacperdev »

np.

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{4} {10 \choose k}}\)

To przy założeniu, że każda książka musi być użyta.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2014, o 17:53 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

książki w pudełkach

Post autor: waliant »

a dlaczego wybieramy kolejno najpierw jedno pudełko, później dwa itd. ? i to sumujemy
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

książki w pudełkach

Post autor: Kacperdev »

Nie o to chodzi.

ksiązki mogą być gdziekolwiek w pudełkach. Rozpatrzmy przypadek, że najpierw bierzemy wszystkie ksiązki (jakby w jedną paczkę) i rozrzucamy do jednej z 10 pudełek wiec:

\(\displaystyle{ {10 \choose 1}}\)

Drugi przypadek to grupujemy po dwie ksiązki (2,2) czyli dwie grupki po dwie ksiązki czyli:

\(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\)

Kolejny przypadek gdy grupujemy na jedna grupke gdzie są dwie ksiązki i dwie po jednej (2,1,1) czyli:

\(\displaystyle{ {10 \choose 3}}\)

Ostatni przypadek - po jednej czyli:

\(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\)
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

książki w pudełkach

Post autor: waliant »

to kolejna kombinacja zadania:
- książki nierozróżnialne i w każdym pudełku może być najwyżej jedna książka
odp. \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) możliwości rozmieszczeń

- książki rozróżnialne i w każdym pudełku dowolna ilość książek
odp. \(\displaystyle{ 4! \cdot {10 \choose 1} + 2! \cdot 2! \cdot {10 \choose 2}+2! \cdot {10 \choose 3}+1 \cdot {10 \choose 4}}\) ??
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

książki w pudełkach

Post autor: Kacperdev »

Pierwsze ok.

Drugie najlepiej spojrzeć tak:
Biore pierwszą książkę i wrzucam do 1 z 10 pudeł. Potem kolejna.. itd.czyli:

\(\displaystyle{ 10^4}\)

(wszystkie nasze dywagacje dotyczą takiego przypadku gdy wszystkie ksiązki muszą być użyte)
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

książki w pudełkach

Post autor: waliant »

no tak, przekombinowałem, dzięki
ODPOWIEDZ