Średni stopień w grafie spójnym

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gosiak5321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

Średni stopień w grafie spójnym

Post autor: gosiak5321 »

Średnim stopniem w grafie G nazywamy liczbę określoną wzorem: \(\displaystyle{ d_r{r}(G) = \frac{\left| E\right| }{\left| V\right| }}\). Wykazać, że dla grafu spójnego G zachodzi nierówność:\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\left| V\right| } \le d_{r}(G) \le \frac{\left| V\right| }{2}}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Średni stopień w grafie spójnym

Post autor: yorgin »

Skoro graf jest spójny, to \(\displaystyle{ |V|\leq |E|+1}\) i po elementarnych przekształceniach mamy \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{|V|}\leq d_r(G)}\).

Graf mający \(\displaystyle{ |V|}\) wierzchołków może mieć co najwyżej \(\displaystyle{ \frac{|V|^2}{2}}\) krawędzi (każdy z każdym, a że wtedy liczymy podwójnie, to dzielimy przez dwa) i to załatwia drugą nierówność.
ODPOWIEDZ