Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: MathMaster »

Witam

Mam takie zadanie
Ile różnych prostokątów można utworzyć na kracie wymiaru \(\displaystyle{ n \times n}\) ?
Gdybym uwzględniał sam kształt prostokąta zadanie byłoby banalnie proste. Prostokątów byłoby \(\displaystyle{ n^{2}}\), ale prawdopodobnie muszę uwzględnić również położenie. I teraz zadanie się komplikuje bo ilość położeń jest zależna od kształtu prostokąta, więc nie mam pojęcia jak to zrobić. Przypuszczam, że trzeba użyć kombinacji bez powtórzeń.

Zad. 2
Wykazać, że liczba prostokątów, które dotykają co najmniej jednym bokiem
prawego lub dolnego brzegu \(\displaystyle{ n \times n}\) kraty wynosi \(\displaystyle{ n^{3}}\).
Za te zadanie całkowicie nie mam pomysłu jak się zabrać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

Wsk. Każdy prostokąt jest jednoznacznie wyznaczony przez lewy dolny i prawy górny wierzchołek. Ile jest takich par punktów?

Ta obserwacja pomoże również rozwiązac zad. 2
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: MathMaster »

Nie jestem pewny, ale wydaję mi się, że skoro mamy \(\displaystyle{ n^{2}}\) punktów to liczba tych prostokątów będzie wybranie 2 punktów ze wszystkich \(\displaystyle{ {n^{2} \choose 2}}\), dobrze myślę?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

Chyba nie: powiedziałem, że lewy dolny i prawy gorny, a więc na pewno nie wszystkie
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: MathMaster »

No to może następna wskazówka
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

Ile jest ponktów na prawo i w górę od \(\displaystyle{ (a,b)}\)?
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: MathMaster »

W prawo jest \(\displaystyle{ n-a-1}\)
W górę jest \(\displaystyle{ n-b-1}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

NO wlasnie. To teraz wysumuj to po wszystkich \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: MathMaster »

Przykro mi, ale dalej nie rozumiem, jak mam wysumować, że niby coś takiego?
\(\displaystyle{ n ^{2} \cdot (( \sum_{a=0}^{n-1}a )+( \sum_{b=0}^{n-1}b))}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

no nie. Dla każdego \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) masz \(\displaystyle{ (n-a-1)(n-b-1)}\) prawych górnych rogów. I te ilości trzeba do siebie dodać
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: Hydra147 »

Można też powiedzieć, że każdy prostokąt jest jednoznacznie wyznaczony przez dwie proste równoległe do 1. z boków i 2 proste równoległe do 2. Taka obserwacja (moim zdaniem) znacznie ułatwia obliczenia. Ułatwia to też zadanie 2.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: a4karo »

@Hydra147 Fakt, to jest lepszy pomysł
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Ile prostokątów można utworzyć na kracie

Post autor: Hydra147 »

A tak w ogóle to jak patrzę na to 2. to wynika z niego pierwsze. Otóż wynik w 1. to suma wyników 2. dla \(\displaystyle{ k=1,2,3,...,n}\) wynosi zatem \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^{3}= ( \frac{n(n+1)}{2} )^{2}}\).
EDIT:
A co do mojego pomysłu to widziałem go dzisiaj rano w delcie
ODPOWIEDZ