losujemy 2 spośród 5 i prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
losujemy 2 spośród 5 i prawdopodobieństwo
Trochę czasu już matmy nie miałem i mam pewien problem. Losujemy bez zwracania 2 kolorowe kule spośród 5. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania czerwonej ? I czy jak losujemy drugą kule to prawdopodobieństwo wylosowania np. Niebieskiej jest takie same ? Zastosowalem wzór na kombinacje i wyszło 10 i co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
losujemy 2 spośród 5 i prawdopodobieństwo
ok.. 10 to liczba wszystkich możliwych układów..
a ile z nich zawiera czerwoną kulę?? Ano dokładnie 4..
Ponieważ czerwoną losujemy na jeden możliwy sposób natomiast druga kula to jedna z czterech pozostałych..
zatem prawdopodobieństwo to wynosi \(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{10}}\)
i moje drugie pytanie.. co rozumiesz przez losowanie drugiej kuli i czy to prawdopodobieństwo jest takie same??
Jeśli chodzi Ci o to czy prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej kuli jako jednej z dwóch losowanych spośród 5 to tak.. szansa na wylosowanie niebieskiej jako jedna z tych dwóch kul wynosi również 40%.. jeśli masz na myśli szansę wylosowania niebieskiej jeśli czerwona została już wylosowana to wynosi ona \(\displaystyle{ P(N)=\frac{1}{4}}\).. Jeśli pytasz o szanse wylosowania niebieskiej i czerwonej razem to prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ P(R)=\frac{1}{10}}\)..
a ile z nich zawiera czerwoną kulę?? Ano dokładnie 4..
Ponieważ czerwoną losujemy na jeden możliwy sposób natomiast druga kula to jedna z czterech pozostałych..
zatem prawdopodobieństwo to wynosi \(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{10}}\)
i moje drugie pytanie.. co rozumiesz przez losowanie drugiej kuli i czy to prawdopodobieństwo jest takie same??
Jeśli chodzi Ci o to czy prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej kuli jako jednej z dwóch losowanych spośród 5 to tak.. szansa na wylosowanie niebieskiej jako jedna z tych dwóch kul wynosi również 40%.. jeśli masz na myśli szansę wylosowania niebieskiej jeśli czerwona została już wylosowana to wynosi ona \(\displaystyle{ P(N)=\frac{1}{4}}\).. Jeśli pytasz o szanse wylosowania niebieskiej i czerwonej razem to prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ P(R)=\frac{1}{10}}\)..