Różne delegacje klasowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Różne delegacje klasowe
Ile różnych delegacji 3 osobowych z klasy liczącej 14 dziewcząt i 16 chłopców można wybrać jeśli muszą się w niej znaleźć:
a) dokładnie trzy dziewczyny
b) dokładnie dwóch chłopców
c) trzy osoby tej samej płci
d) co najmniej jeden chłopak
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem
a) dokładnie trzy dziewczyny
b) dokładnie dwóch chłopców
c) trzy osoby tej samej płci
d) co najmniej jeden chłopak
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Różne delegacje klasowe
Przykład b)
Musisz wybrać jedną dziewczynę z \(\displaystyle{ 14}\) oraz dwóch chłopców z \(\displaystyle{ 16}\).
Jak to policzysz?
Musisz wybrać jedną dziewczynę z \(\displaystyle{ 14}\) oraz dwóch chłopców z \(\displaystyle{ 16}\).
Jak to policzysz?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Różne delegacje klasowe
Policzyliśmy i chcemy sprawdzić czy jest ok:
\(\displaystyle{ a) \frac{91}{1015}
b) \frac{28}{203}
c) \frac{231}{1015}
d) \frac{784}{3045}}\)
\(\displaystyle{ a) \frac{91}{1015}
b) \frac{28}{203}
c) \frac{231}{1015}
d) \frac{784}{3045}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Różne delegacje klasowe
a) 2184
b) 3360
c) 5544
d) 6272
Możliwe, nie za duże? Jak źle to proszę mnie naprowadzić .
b) 3360
c) 5544
d) 6272
Możliwe, nie za duże? Jak źle to proszę mnie naprowadzić .
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Różne delegacje klasowe
np. podpunkt a:
W 3 miejsca dziewczyn wstawiam kolejno: 14, 13, 12 dziewczyn i wymnażam. Analogicznie reszta
W 3 miejsca dziewczyn wstawiam kolejno: 14, 13, 12 dziewczyn i wymnażam. Analogicznie reszta
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Różne delegacje klasowe
Ale ty liczysz wariacje bez powtórzeń, a powinny być kombinacje, bo jak będzie:
dziewczyna nr \(\displaystyle{ 1}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 2}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 3}\)
to jest to samo co
dziewczyna nr \(\displaystyle{ 3}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 2}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 1}\)
dziewczyna nr \(\displaystyle{ 1}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 2}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 3}\)
to jest to samo co
dziewczyna nr \(\displaystyle{ 3}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 2}\), dziewczyna nr \(\displaystyle{ 1}\)