Ile istnieje podzbiorów ?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
burzaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: burzaa »

1. Ile istnieje podzbiorów (wszystkich) zbioru \(\displaystyle{ A = \{a; b; c; d; e\}}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2014, o 16:04 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 32}\)
burzaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: burzaa »

Da rade wytłumaczyć to zadanie, bo nie rozumiem za bardzo.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: Jan Kraszewski »

To wypisz sobie wszystkie podzbiory. Zaczynasz od zbioru pustego, potem podzbiory jednoelementowe, potem dwuelementowe itd.

JK
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: Kmitah »

Dla każdego zbioru skończonego \(\displaystyle{ n}\)-elementowego, rodzina (wszystkich) podzbiorów tego zbioru ma \(\displaystyle{ 2^n}\) elementów. Zbiór \(\displaystyle{ A}\) z zadania ma dokładnie pięć elementów, więc istnieje \(\displaystyle{ 2^5=32}\) różnych podzbiorów tego zbioru.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ile istnieje podzbiorów ?

Post autor: yorgin »

A ogólnie, istnieje \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych w zbiorze \(\displaystyle{ n}\)-elementowym. Wszystkich jest więc
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=0}^n{n\choose k}=2^n}\).
ODPOWIEDZ