1.W urnie znajduję się 7 kul ponumerowanymi liczbami od 3 do 9. Losujemy kolejno pięć kul, zwracając je za każdym razem po zapisaniu ich numerów. Ile różnych liczb czterocyfrowych możemy w ten sposób otrzymać ?
2. W pudełeczku są kule: 3 białe, 4 czarne, 5 w kropki i 7 brzydkich. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując:
a) 2 kule jednocześnie, otrzymamy kule w dwóch rodzajach ?
b) 2 razy po jednej kuli otrzymamy albo obie kule brzydkie albo czarną i białą ?
Urna i kule
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Urna i kule
1. Zero . Bo masz same liczby pięciocyfrowe.
2.Narysuj sobie drzewko i z niego odczytaj interesujące Cię prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{3 \cdot 16+4 \cdot 15+5 \cdot 14+7 \cdot 12}{19 \cdot 18}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{7 \cdot 6+3 \cdot 4+4 \cdot 3}{19 \cdot 18}}\)
Ps. A co będzie jeśli dla mnie kule czarne są brzydkie?
2.Narysuj sobie drzewko i z niego odczytaj interesujące Cię prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{3 \cdot 16+4 \cdot 15+5 \cdot 14+7 \cdot 12}{19 \cdot 18}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{7 \cdot 6+3 \cdot 4+4 \cdot 3}{19 \cdot 18}}\)
Ps. A co będzie jeśli dla mnie kule czarne są brzydkie?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Urna i kule
Błąd w pierwszym powinno być pięciocyfrowych bo zadanie nie ma inaczej sensu i czy mógłbyś to bardziej wytłumaczyć ?