Ile jest liczb ośmiocyfrowych zbudowanych z...?
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych zbudowanych z...?
Ile jest 8-cyfrowych liczb zbudowanych z trzech zer oraz pięciu cyfr będących jedynkami lub dwójkami. Prosiłbym o dokładny sposób rozwiązania
Ostatnio zmieniony 19 maja 2007, o 12:24 przez szablewskil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych zbudowanych z...?
Na \(\displaystyle{ C^3_7=35}\) sposobów wybierasz miejsca na zera. W pozostałych masz zawsze do wyboru dwie cyfry: albo 1, albo 2.
Zatem: \(\displaystyle{ 70\cdot 2^5=32\cdot 35=1120}\) liczb ośmiocyfrowych.
Zatem: \(\displaystyle{ 70\cdot 2^5=32\cdot 35=1120}\) liczb ośmiocyfrowych.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2007, o 12:41 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych zbudowanych z...?
Moglabys mi Kasia wytlumaczyc co oznacza zapis \(\displaystyle{ C^3_7=70}\), bo nie mialem tego, wytlumacz mi dlaczego jest 70 ustawien trzech zer? Jak sie liczy to \(\displaystyle{ C^x_y}\) i czemu jest 7 a nie 8 za y?
[ Dodano: 19 Maj 2007, 20:01 ]
A nie powinno byc 52*35
[ Dodano: 19 Maj 2007, 20:01 ]
A nie powinno byc 52*35
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych zbudowanych z...?
\(\displaystyle{ C^3_7={7 \choose 3}=\frac{7!}{3!\cdot (7-3)!}=\frac{7!}{3! 4!}=\frac{4!\cdot 5\cdot 6\cdot 7}{4!\cdot 3!}=\frac{5\cdot 6\cdot 7}{6}=5\cdot 7=35}\)
To jest kombinacja 3 z 7, czyli możliwość wyboru 3 miejsc spośród 7. A pytanie jakim cudem wyszło mi \(\displaystyle{ 70}\) jest dość ciekawe...
Jest 7 zamiast 8, ponieważ zero nie może być jako pierwsze.
Odnośnie kombinacji etc. odsyłam tutaj.
To jest kombinacja 3 z 7, czyli możliwość wyboru 3 miejsc spośród 7. A pytanie jakim cudem wyszło mi \(\displaystyle{ 70}\) jest dość ciekawe...
Jest 7 zamiast 8, ponieważ zero nie może być jako pierwsze.
Odnośnie kombinacji etc. odsyłam tutaj.